Corona čas in otroci doma.

Corona čas in otroci doma.
1 January, 2021
Kaj otrok res potrebuje od nas?

Že kar nekaj časa smo starši postavljeni pred neslutne preizkušnje, ki nam jih prinaša epidemija. Ukrepi in omejitve, ki jih je ta situacija prinesla s seboj našemu vsakdanu dodajajo senco negotovosti, kar se lahko sčasoma odraža tudi na našem počutju. Le-to pa igra pomembno vlogo pri počutju vašega otroka. 
Verjetno ste že sami opazili, da je otrok kdaj s svojim obnašanjem prezrcalil vaše notranje počutje. To je zelo lepo videti, ko ste srečni, zdravi in se počutite varno. Vaš otrok je takrat razigran, prešerne volje in z njim z lahkoto sodelujete. Ko se počutite dobro, se otrok sam zaigra, saj čuti, da ste prisotni v tistem trenutku in ve, da boste lahko sodelovali z njim, ko bo to potreboval. 

Verjetno ste že sami opazili, da je otrok povsem drugačen, ko se vam kam mudi. Ko ste obremenjeni s tem, da morate pravočasno na dogovorjen sestanek, hkrati pa še poskušate dokončati kosilo. V tem primeru je velika verjetnost, da vam bo malček začel plezati po nogah, vas prositi, da ga dvignete k sebi, ali pa bo pričel jokati, ker tudi njemu ne gre vse po načrtih. 
V tistih trenutkih se verjetno sprašujete, kako je mogoče, da to malo bitje zganja dramo ravno ob najbolj neprimernem trenutku, ko ne morete spremljati niti svojih čustev, kaj šele njegovih. Kljub temu da se vam položaj takrat zdi brezizhoden, imate moč, da to spremenite. Prva stvar, ki jo lahko naredite je ta, da se poskušate osredotočiti nase. Svojo pozornost preusmerite v svoja stopala pod katerimi boste začutili težo svojega telesa. Po tem ko to storite, se boste lažje posvetili tudi svojemu otroku. 

Otrok poleg skrbi zanj in potrebuje občutek varnosti, to pa dobi z vašo prisotnostjo v tistem trenutku.
Da bi bili vaši skupni dnevi čim lepši, lahko poskrbite s tem, da v vsakdan vpeljete rutino. S tem, kar sledi sproti seznanite tudi otroka, ki bo lažje sodeloval, če bo vedel kaj sledi. 

Povejte na primer da si bosta skupaj umila roke, potem vam bo pomagal oprati zelenjavo, ki jo bosta dala v mineštro, po kosilu pa boste šli skupaj na dolg sprehod, kjer boste nabrali tudi nekaj zanimivih suhih listov. Otroka bodo podrobnosti privlačile in rad se vam bo priključil pri delu. Pomembno je, da sodelovanja ne nagrajujete, vendar otroku poveste, da vam je v veliko pomoč in da vam veliko pomeni. Objemov, poljubov in toplih besed, ki ogrejejo naša srca ni nikoli preveč ????

Ajda Plos dipl. medicinska sestra
Add Comment